Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sport

6. 4. 2011

Tenis

Historie

Obecně se soudí, že tenis si poprvé zahráli francouzští mnichové již někdy ve 12. století až 131128905_tennis_5.jpg. století, odkud pochází zmínky o hře velmi podobné dnešnímu tenisu, která se nazývala jeu de la courte paume. K odpalování míčku používali mniši vlastní dlaně, které nahradily rukavice, později rukavice s prsty spojenými síťkou a nakonec i dřevěné pálky. Hra byla v té době velice oblíbená a francouzští mniši si jí krátili dlouhý čas v klášterech. Tato zábava se záhy rychle rozšířila, a papež, který se domníval, že mniši mají jiné poslání než se bavit hrou s míčky, tento sport v klášterech zakázal. Hra se však z klášterů stačila rozšířit do francouzských šlechtických kruhů, kde získala velkou oblibu, a šířila se dál přes moře do Anglie. V roce 1592 byly v Paříži sepsány pravidla hry paume. Roku 1858  major Henry Gem a major Clopton Wingfield při státní příležitosti na dvoře královny Victorie, označili trávník a daly mu název tenisový dvorec. Roku 1872 by vytvořen první tenisový klub v Leamingtonu. Jeinou hrou obecně známou jako předchůdce tenisu je zmiňované paume. Francouzi to nazývali jeu de paume v překladu hra dlaní, protože se do té doby hrálo opravdu dlaněmi.
V roce 1875 si Clopton Wingfield nechal patentovat hru zvanou tenis. V roce 1877 se konalo první mistrovství ve Wimbledonu. Další velký turnaje se konají v New Yorku – Flushing Meadows od roku 1881, v Melbourne od roku 1905 a v Paříži – Roland Garros od roku 1925.

Pravidla

446434_wimbledon.jpgHra začíná podáním, které se provádí ze základní čáry. Hráč, který podává si nadhodí míček a udeří ho raketou a to dříve než dopadne na zem. Když podává zleva, musí míček umístit do pravého sloupce soupeřova pole a naopak. V případě, že podá chybně, má možnost opravného druhého podání. Změna podání se provádí při získání hry pro jednoho hráče.

Jakmile bylo podání provedeno dobře, tak se hráči střídají v úderech, do doby než jeden nestihne nebo neodehraje míček a nebo se dopustí jiného přestupku (trefí síť, zahraje dvojdomek, dotkne se míčku tělem atd.)

Bodování

 

Pokud hráč uhraje bod, je stav 15:0, uhraje-li druhý je to 30:0, získá-li třetí je stav 40:0 a po čtvrtém uhraném bodu, vyhrává hru.

 

Jestliže je stav 40:40, jedná se o shodu a nejbližší bod se počítá jako výhoda pro toho hráče, který ho získal. Získá-li ten samý hráč následující bod, vyhrává hru. V případě, že ho nezíská, je to opět shoda.

 

Hráč, který jako první získá 6 her, získává tak jeden set. Zápas se hraje na dva nebo tři vítězné sety, podle toho, jak to určí organizátor soutěže.

 

Cílem hry je získat požadovaný počet sedů, dříve než protihráč.

Tenisový kurt

Tenisový kurt je dlouhý 23,77 m a široký 8,23 m. Uprostřed kurtu je síť, zavěšená ve výšce 0,914 m (uprostřed).

Tenisová raketa

Délka tenisové rakety nesmí překročit 73,66 cm. Tvoří ji střídavě propletené nebo svázané struny (tzv. výplet), připojené k rámu.

Tenisový míček

Míček určený pro tenis musí mít vnější povrch všude stejný. Je z látkového potahu žluté barvy. Správný tenisový míč by měl mít odskok vyšší jak 1,35 m a nižší než 1,47 m, bude-li puštěn na betonový podklad z výšky 2,5 m.

 
 

 

Fotoalbum


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< červenec / 2022 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 23620
Měsíc: 465
Den: 15